Ravebo Brielle binnenstad vesting plein gemeentehuisRavebo Brielle kerk

Het plaatsje Brielle is ontstaan uit een 2-tal dorpen t.w. Maerlant en Den Briel. Rond 1330 kreeg de plaats stadsrechten en enkele jaren daarna (ca. 1418) het recht om de stad van vestingwerken te voorzien. De 1e vestingwerken waren uit hout vervaardigd, welke in noodsituaties konden worden afgebroken zodat er vuurbakens van gemaakt konden worden. Na 1450 werden de vestingwerken voorzien van een aarden bekleding.

Deze zgn. stadswallen – gebouwd volgens het Oudnederlands vestingstelsel– bestaan uit 9 bastions (bolwerk of fort) en 5 ravelijnen (driehoekige voorschans). Deze verdedigingswerken behoren tot de belangrijkste overgebleven vestingwerken van Nederland. Daarnaast bezit Brielle een groot aantal rijksmonumenten, die momenteel een geheel andere bestemming hebben; het Arsenaal (opslagruimte voor wapens) is in gebruik als bibliotheek, een van de kerken is in gebruik als huisartsenpraktijk en de Hoofdwacht (centrale post ter verdediging van de stad) “herbergt” een café-restaurant.

Uw probleem is onze uitdaging.
Neem contact op met ons!

 

Ravebo Brielle bibliotheek brug vestingRavebo Brielle binnenstad vestingBrielle is o.a. bekend vanwege de “Inname van Den Briel” en dit feit wordt elk jaar op 1 april herdacht waarbij de “Inname” door de lokale bevolking wordt nagespeeld (De Watergeuzen verschenen op deze gedenkwaardige dag voor de Noord poort van Den Briel en eisten de overgave van deze kleine maar strategisch zeer belangrijke havenstad). De “Inname van Den Briel” wordt ook wel gezien als het eigenlijke begin van de opstand tegen Filips II.

Tegenwoordig bestaat de gemeente Brielle uit de kernen Brielle, Zwartewaal en Vierpolders.