Nieuwe geurwasser voor bedrijf in de food to feed sector

Horizontale geurwasser met meerdere compartimentenEen verwerkingsbedrijf in de food-to-feed sector droogt aardappelen en groentes (wortelen, bonen, chicorei et cetera) als grondstof voor de pet-food industrie met behulp van warme lucht. Het vocht uit het product wordt door de warme lucht opgenomen en naar buiten afgevoerd. Omdat deze lucht geuremissie veroorzaakt, is een scrubber noodzakelijk. De grondstoffen die gedroogd worden zijn onbewerkte aardappelen en groentes, ze bevatten dus geen vetten, kruiden of iets dergelijks.

Ontwerp en Installatie van Scrubberinstallaties door Ravebo

Ravebo heeft drie complete horizontale tegenstroom scrubberinstallaties custom made ontworpen, gebouwd, geïnstalleerd en inbedrijfgesteld. Iedere scrubber is opgebouwd uit drie verschillende sproeisecties, elk met een geïntegreerde vloeistofbuffer ten behoeve van het rondpompen van waswater. De installaties zijn compleet inclusief de benodigde pompen, doseersystemen en regelingen met behulp van een PLC met Profinet communicatie.

Werking en Voordelen van de Scrubbers

De scrubbers bestaan uit horizontale, rechthoekige behuizingen welke uit AISI 316L zijn vervaardigd. Bij tegenstroomwassing bewegen de wasvloeistof en het te zuiveren gas in tegengestelde richting. Het grote voordeel van tegenstroomwassing is dat naarmate het gas schoner wordt ook de concentratie van de verontreiniging in de wasvloeistof afneemt. Op deze manier blijft het reinigingsproces door de installatie heen bijzonder effectief.

Optimalisatie van Gasbehandeling in de Scrubbers

De positionering van sproeiers in de wasser is van het grootste belang voor een optimale gasbehandeling, in verband met het capteren van deeltjes door intensief contact tussen wasvloeistof en het procesgas. Optimaal contact van fijne vloeistofdruppeltjes met gas- en stofdeeltjes zal leiden tot een grote opname van vervuilende deeltjes/gassen.

Constructie en Technische Specificaties van de Wassecties

De wasser is opgebouwd, in stromingsrichting gezien, uit meerdere wassecties welke constructie technisch identiek zijn. Iedere wassectie bestaat uit sproeiers welke direct in het gas vernevelen. Dit betekent dat het vervuilde gas de sproeisectie niet kan passeren zonder bevochtigd en gereinigd te worden. Hierdoor is een zogenaamd contactlichaam volledig overbodig waardoor het drukverlies zeer laag is en vooral ook laag blijft.

Elke sproei- en wassectie is voorzien van een inspectieluik met afmetingen 700 x 500 mm waardoor zeer eenvoudig de gelijkrichters, sproeiers en druppelvangers gecontroleerd kunnen worden.

Elektrische Regeling en Aansturing van de Scrubberinstallaties

Opstelling horizontale geurwassersDe installatie is geleverd met een schakelkast met eigen HMI scherm per scrubberinstallatie, welke op een eigen frame zijn geplaatst, waarin de elektrische componenten voor de regeling van de scrubbers zijn ondergebracht. De verbindende kabelgoten tussen de drie scrubberinstallaties en de betreffende schakelkast zijn uitgevoerd in RVS 316. De gehele installatie is aangestuurd met behulp van een Siemens S7-1200 PLC. De schakelkasten zijn geplaatst in een gemodificeerde container.

Controle en Dosering van het Waswater

Het waswaterniveau wordt, in iedere geïntegreerde buffersectie, continue gemeten met behulp van niveauschakelaars voor de verschillende werk- en alarmniveaus.

De dosering van het natronloog en natriumhypochloriet in het betreffende buffer van de scrubbers zijn bepaald aan de hand van de gemeten waarden, welke de elektrisch bediende kogelkranen aansturen. Hierbij worden automatisch de juiste hoeveelheid natronloog of natriumhypochloriet gedoseerd.