Grimm Aerosol Spectrometers toegepast in aerosolonderzoek voor COVID-19 maatregelen

Oorsprong en Gedrag van Aerosolen

Recentelijk is de interesse toegenomen in de oorsprong en het gedrag van aerosolen in binnenruimtes. Specifieker, de effecten van ventilatie in combinatie met luchtreinigingssystemen op de aerosolverdeling en concentraties. Kennis van het gedrag van aerosolen, en de effecten van luchtfiltratie en/of luchtreinigingssystemen in het veld, kan resulteren in inzichten in hoe binnenactiviteiten op een veilige manier georganiseerd kunnen worden met het minimale verlies van energie.

Grootschalig Veldexperiment in Nederland

In Nederland is een groot veldexperiment uitgevoerd om een idee te krijgen van de concentraties en grootteverdelingen van aerosolen in een groot indoor sport- en fitnesscentrum. De effecten van een op maat gemaakt innovatief luchtreinigingssysteem werden ook geëvalueerd in deze veldtest. De hele test werd uitgevoerd tijdens het hoogtepunt van de COVID-19 restricties. Veel details moesten worden meegenomen, evenals voor de voorbereidingen voor de veldtest zelf.

Gebruik van Laser Scattering Aerosol Spectrometers

De Laser Scattering Aerosol Spectrometers (LSAS) van Grimm Aerosoltechnik, zijn gebruikt voor de meting van de deeltjesgrootteverdelingen met hoge tijdresolutie. Dit omvat de meting van de deeltjesemissies van het ademen van atleten. Tijdens de sportactiviteiten werden kleine sensoren toegepast om de PM-concentraties op verschillende hoogtes te meten. De LSAS van Grimm aerosol werd ook gebruikt als referentieapparaat om de prestaties van deze sensoren te controleren.

Samenwerking in het Onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de faculteiten Built Environment en Industrial Design van de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met Sportinnovator en PlasmaMade B.V.

Betrokken Organisaties

De gemeente Eindhoven, Isala Ziekenhuizen, Go2Sure, NL Actief, NOC*NSF en de multinationale organisaties Ansys en de Avicenna Alliance for Predictive Medicine zijn nauw betrokken bij het onderzoek.

Publicatie van het Onderzoek

Meer details en informatie over de studie zullen volgen na publicatie van de wetenschappelijke papers.