Scrubber voor de voedingsmiddelenindustrie

Ravebo heeft in november 2019 een nieuwe scrubberinstallatie opgeleverd voor een voedingsmiddelenbedrijf in het Rijnmondgebied. Het betreft een horizontaal opgestelde scrubberinstallatie specifiek ontworpen voor het reduceren van de stof- en geuremissie tot binnen de gestelde normen.

Uitbreiding Productiecapaciteit en Implementatie van de Scrubber

De nieuwe scrubber is onderdeel van een nieuwbouwproject waarbij de klant, met het doel de productiecapaciteit te vergroten, drie nieuwe brander installaties plaatst. Aanvankelijk is Ravebo gevraagd een scrubberinstallatie te leveren voor het bij de klant bekende stofprobleem van deze nieuwe brander installaties. Het project omvatte ontwerpen, fabriceren, installeren en inbedrijfstellen. Op aangeven van Ravebo is ook gekeken naar eventueel toekomstige ontwikkelingen van het bedrijf en haar omgeving, daar het bedrijf dicht tegen het stadscentrum aan gevestigd is. Hierbij heeft Ravebo het advies uitgebracht de scrubber additioneel uit te rusten met een oxidatieve wassectie; hiermee kan de scrubber in de toekomst tevens worden ingezet voor het reduceren van de geuremissie.

Toekomstgericht Ontwerp en Advisering door Ravebo

De tegenstroom scrubber bestaat uit een horizontale behuizing welke uit AISI 316L is vervaardigd. Bij tegenstroomwassing bewegen de wasvloeistof en het te zuiveren gas in tegengestelde richting. Het grote voordeel van tegenstroomwassing is dat naarmate het gas schoner wordt ook de concentratie van de verontreiniging in de wasvloeistof afneemt. Op deze manier blijft het reinigingsproces door de installatie heen bijzonder effectief.

Kenmerken en Voordelen van de Tegenstroom Scrubber

De positionering van de sproeiers in de wasser is van het grootste belang voor een optimale gasbehandeling voor intensief contact tussen wasvloeistof en procesgas. Optimaal contact van fijne vloeistofdruppeltjes met gas- en stofdeeltjes zal leiden tot een grote opname van vervuilende deeltjes.
De wasser is opgebouwd, in stromingsrichting gezien, uit drie wassecties, iedere wassectie bestaat uit sproeiers waarvan een deel meestrooms en een deel tegenstrooms geplaatst is. Er zijn meerdere sproeiarmen achter elkaar geplaatst om een lang(er) sproeitraject te verkrijgen. De sproeiers zijn met een overlappend sproeibeeld gemonteerd waardoor er een zeer intensief reinigingssysteem ontstaat. Dit betekent dat het vervuilde gas de sproeisecties niet kan passeren zonder bevochtigd en gereinigd te worden. Hierdoor is een zogenaamd contactlichaam volledig overbodig waardoor het drukverlies zeer laag is en vooral ook laag blijft.

Emissiemetingen

Onlangs zijn de eerste emissiemetingen met een positief resultaat afgelegd. Momenteel wordt de laatste productielijn gekoppeld aan de scrubberinstallatie. Zodra de laatste van de drie verbrandingsovens succesvol is ingeregeld zullen aansluitend de laatste emissiemetingen plaatsvinden.