Polaris FID in de Europese Markt: Een Revolutie in Draagbare FID Analyzers

Introductie van Polaris FID

In 2012 introduceerde Pollution S.r.l. de Polaris FID in de Europese markt. Dit betreft een autonome verwarmde draagbare FID analyzer. Na de lancering hebben vooral optimalisaties in de functionaliteiten plaatsgevonden, wat heeft geresulteerd in het huidige model: Polaris FID-SE. De FID staat uiteraard voor de analysetechniek Flame Ionisation Detector, de toegepaste techniek voor het meten van gasemissies aan Totaal Organische Koolwaterstoffen (TOC) conform de EN 12619:2013. SE staat voor Smart Edition; deze versie is middels een App en Bluetoothverbinding direct te koppelen.

Functionaliteit van Polaris FID-SE

Via een verwarmde probe en monsternameslang wordt het monster aangeboden in de Vlam Ionisatie Detector. Om boven het dauwpunt te blijven moet conform de norm het geheel vanuit de probe tot en met de detector verwarmd zijn op minimaal 180 ⁰C. Het vermogen benodigd hiervoor is mede afhankelijk van de slanglengte. Voor de mobiele toepassing passen we een zelfregulerende monsternameprobe en –slang toe werkend op 230Vac. Voor de mobiele applicaties worden meestal slanglengtes van 3 of 5 meter toegepast. Het is aan te bevelen om, vanwege beperking van verlies van zwaardere componenten, de slanglengte zo kort mogelijk te houden. Deze slang kan zonder koudeval passend aangesloten worden op de Polaris FID-SE.

Batterijduur en H2 Toevoer

De Polaris FID-SE werkt op twee NiMH batterijen en/of de externe voedingsadapter. Het grote voordeel is dat de meetcel vooraf verwarmd kan worden en ook op temperatuur blijft wanneer je verplaatst naar het volgende meetpunt. Het is mogelijk op de accu’s te blijven werken uiteraard, maar de meetduur is wel beperkt (1-2 uur). Voor de H2 toevoer voor de vlam wordt meestal een herlaadbare metaalhydryde cartridge toegepast, wat de praktische compactheid ten goede komt!

Voorbereiding en Gebruik van Polaris FID-SE

Het voorbereiden van de Polaris FID-SE is zeer eenvoudig. Bij de aanschaf is de unit reeds voorzien van een aantal configuraties. Men kan direct de juiste selecteren voor de meting en aan de gang. In geval de kalibratiegasconcentratie moet worden aangepast, kan dit direct via het menu worden ingegeven. Ook is eenvoudig mogelijk, middels een meegeleverd softwareprogramma, configuraties toe te voegen. De configuratie omvat in de basis: meeteenheid, range, tijdsduur cyclus, gegevens kalibratiegas en nul-gas. Via een USB-stick kunnen de nieuwe configuraties weer worden ingeladen in de Polaris FID-SE.
Het interne geheugen heeft een capaciteit voor zeker 20 dagen bij een meetcyclus van 8 seconden. De maximale tijdsduur die is in te stellen voor een meetcyclus is 30 seconden. Het uitlezen is zeer eenvoudig; direct exporteren op een USB-stick. Vervolgens kan de data direct in bijvoorbeeld Excel worden geïmporteerd. Ook is mogelijk via de Bluetoothverbinding direct de meting (grafisch en in tabelvorm) te volgen op de PC, smartphone of tablet, waarna deze data ook direct verwerkt kan worden of verstuurd kan worden per mail.

Certificering en Compactheid

De Polaris FID-SE is voorzien van aansluitingen voor externe gascilinders, maar in de behuizing kunnen direct kleine cilinders voor eenmalig gebruik worden geplaatst, een met spangas en een met balanced air. Deze FID blijft hierdoor zeer compact in het veld! De Polaris FID is TÜV gecertificeerd naar EN 12619:1999 en EN 13526: 2002 (certificaatnr. 0000039773_06) en volgt de huidige standaard EN 12619:2013.