Ravebo ontwerpt compacte HNO3 scrubber

Door de jarenlange relatie van Ravebo met een bedrijf dat basisproducten voor de kunstmestindustrie vervaardigd, is de vraag gesteld om een oplossing te ontwerpen en te leveren om de salpeterzuur (HNO3) emissie tegen te gaan. Deze dampen komen vrij bij productieprocessen wanneer het zuur wordt overgepomt bij verladingsactiviteiten.

De geboden oplossing is een verticaal opgestelde custom made scrubber installatie, welke is uitgevoerd in AISI 316.
Deze scrubber functioneert volgens een zogenaamd rondpomp principe. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een wasvloeistof die wordt rondgepompt vanuit een in de scrubber geïntegreerd bassin, welke dienst doet als buffer. Vanuit dit bassin wordt het medium met behulp van een explosieveilige (ATEX) pomp opgevoerd naar speciaal hiervoor geselecteerde verstoppingsvrije tangentiële volkegel sproeiers. Deze sproeiers zorgen voor een goede bevloeiing van het gepakte bed, welke bestaat uit losgestorte vullichamen. 

Deze vullichamen verbeteren de vloeistof-gas integratie door een lange contacttijd te realiseren tussen het gas en de vloeistof, waarna de wasvloeistof, na het doorlopen van het gepakte bed, terugvalt in het bassin. Door het gebruik van het gepakt bed kon een afscheidingsgarantie afgegeven worden van meer dan 98%. Om dit te kunnen monitoren, is er conform richtlijn een monstername punt in de uitblaas van de afgasleiding aangebracht, waarbij door middel van een isokinetisch monstername systeem samples genomen kunnen worden.
De scrubber, inclusief alle appendages, voldoet volledig aan de ATEX richtlijn en is geschikt gemaakt voor zone II.