Scrubber voor de houtveredelingsindustrie

De vacuüm/druk-methode is de meest voorkomende manier van houtverduurzaming. Hierbij wordt het te behandelen hout in een autoclaaf geplaatst om het vervolgens, na het sluiten van het deksel, vacuüm te zuigen en te ontluchten. Bij de tweede stap in dit verduurzamingsproces wordt de autoclaaf op omgevingsdruk gebracht zodat deze gevuld kan worden met impregneermiddel. Gedurende de laatste fase van de autoclaafcharge wordt de autoclaaf op overdruk gebracht waardoor het impregneermiddel geforceerd wordt opgenomen in het hout. Wanneer er geen impregneermiddel meer wordt opgenomen, wordt de autoclaaf weer naar omgevingsdruk gebracht en kan het verduurzaamde, geïmpregneerde hout uit de autoclaaf worden genomen. Tot slot vindt er nog een fixatieproces plaats om het impregneermiddel chemisch te binden.

Een thermische behandeling van hout kan zowel in een autoclaaf als in een droogkamer worden uitgevoerd. Er zijn uiteenlopende behandelingsprocessen van welke ieder een kenmerkend verloop van hittebehandeling kent. Het resultaat is dat het hout minder snel zal krimpen of zwellen, maar ook geringere sterkte-eigenschappen heeft.

Daarnaast is er ook nog een chemische behandeling welke eveneens gebruik maakt van een autoclaaf. Het effect is dat er chemische omzettingen in het hout plaatsvinden waardoor het verduurzaamd.

Verduurzaam proces

Het proces tot het verduurzamen van hout kan, afhankelijk van het toegepaste procedé, emissies genereren van onder andere CO2, alcoholen, aldehydes en kleine hoeveelheden azijnzuur. Het emitteren van deze componenten dient vermeden te worden. Met behulp van een scrubber kunnen deze componenten effectief en gemakkelijk uit de vrijkomende gasstroom worden verwijderd. Voordelen bij het gebruik van een scrubber c.q. gaswasser zijn:

  • Zeer hoge verwijderingrendementen;
  • Compacte installatie;
  • Laag drukverlies;
  • Eenvoudig in onderhoud;
  • Gunstig in operationele kosten.