Headspace Gasanalyse voor Kwaliteitscontrole in Voedselverpakking

Belang van Verpakte Voedingsmiddelen

Voedingsmiddelen consumeren we uiteraard dagelijks. We vinden het bijna vanzelfsprekend dat de producten die we kopen een bepaalde versheid en een bepaalde houdbaarheid hebben. Steeds meer van deze producten zien we terug in verschillende verpakkingen. Tegenwoordig treffen we zelfs complete maaltijden verpakt onder beschermde atmosfeer (MAP, Modified Atmosphere Packaging). Dergelijke gasverpakking of MAP verpakking resulteert in de praktijk in onder meer:

  • Behoud van smaak van het product;
  • In stand houden van de structuur en het uiterlijk van het product (visuele beleving);
  • Controleren van het proces van respiratie en transpiratie van het product;
  • Dus een langere houdbaarheid van het product (tot meer dan factor 5!) en daarmee;
  • Rendementsverhoging van productie en logistiek.
  • Uit kwaliteitsoogpunt is het van belang steekproefsgewijs analyse uit te voeren van een aantal verpakkingen uit de productiebatch. Deze analyse betreft een zogenaamde headspace gasanalyse.

Kwaliteitscontrole door Headspace Gasanalyse

Deze headspace is gedefinieerd als het volume in een verpakking welke niet in beslag wordt genomen door het product. Kwaliteitscontrole vindt plaats door een O2 (zuurstof) en/of CO2 (koolstofdioxide) gasanalyse uit te voeren op de headspace. Voor de kwaliteitscontrole van gasverpakkingen levert Ravebo B.V. hoogwaardige, duurzame en robuuste tafelmodel MAP headspace analyzers. In samenwerking met onze fabrikant Systech staan we voor betrouwbare levering en service hiervan. De instrumenten zijn voorzien van betrouwbare en duurzame meettechnologie (Zirkoniumdioxide voor zuurstof en dubbelstraals NDIR voor CO2). De bediening is eenvoudig middels de gebruiksvriendelijke en intuïtieve interface. Eenvoudige modellen zijn leverbaar met de mogelijkheid tot het aansluiten van een printer of PC tot aan volledig uitgeruste analyzers met datalogging, software, automatische kalibratie & diagnose enzovoorts, leverbaar als standaard tafelmodel of ingebouwd in een waterdichte koffer.