PROCESS EQUIPMENT: chemische nat-wasser

Ravebo heeft voor een producent van petfood een chemische nat-wasser ontworpen. Het bedrijf heeft in de gasstroom een stofbelading en diverse chemische componenten als amines, aroma’s, alcoholen en aldehydes. Met alleen water als wasmedium wordt de emissie eis, zoals gesteld door Bevoegd Gezag, niet gehaald. Ravebo heeft gekozen voor een horizontale wasser met drie wassecties.

Ontwerp en Functionaliteit van Wassecties

In deze wassecties worden achtereenvolgens uitgelegd als een zure sectie, een oxidatieve sectie en een basische sectie. Het ontwerp is zo geconstrueerd dat contaminatie van de verschillende wassecties niet optreedt, ook niet bij een fluctuatie in gasdebiet. In de wasser kan niet zomaar een hoeveelheid van een additief worden gedoseerd. Door toepassing van doorstroom armaturen, meetelektrodes en regelapparatuur wordt de juiste hoeveelheid additief gedoseerd. Gestuurd op pH, geleidbaarheid en redox blijft de wasser optimaal functioneren. De bodem van de wasser is voor iedere sectie afzonderlijk uitgevoerd met een buffervat waarin de doseringen plaatsvinden zodat een heterogene oplossing ontstaat die, afhankelijk van de ingestelde waarde, dynamisch op de juiste waarde wordt gebracht en gehouden. De toegepaste pompen, waterdistributie leidingen en sproeiers met een homogeen sproeibeeld zorgen voor een gelijkmatige waterverdeling in de aanwezige wassecties. De vervuiling die door de stofbelading in de gasstroom aanwezig is, wordt in de eerste sectie bijna volledig verwijderd, waardoor de ventilator hier geen hinder ondervindt.

Onderhoud

Alle toegepaste secties zijn zelfreinigend, waardoor het onderhoud tot een minimum wordt beperkt. Door de ventilator achter de wasser te plaatsen, wordt een onderdruk gecreëerd, en dus een constante gasstroom door de wasser. Tegelijkertijd kan de ventilator door deze plaatsing niet vervuilen wat de levensduur verlengd. Mocht er toch onderhoud noodzakelijk zijn, of een periodieke inspectie, dan is de ontworpen wasser zeer goed toegankelijk en zijn alle toegepaste componenten gemakkelijk te bereiken. Bijna alle componenten worden met deze wasser uit de afgasstroom verwijderd en kan het bedrijf met een gerust hart diervoeders produceren.