Koeltorens, de werking en meer…

Een koeltoren is een onderdeel van een installatie die dient om warmte van het proceswater terug te koelen.
Het terug te koelen proceswater stroomt aan de binnenzijde van de toren omlaag, door de koelpakketten, en kan daarbij warmte met de omgevingslucht uitwisselen. Deze eerder genoemde koelpakketten zijn bedoeld om koeloppervlakte te creëren waar vervolgens middels een grote luchtverplaatsing, door het gebruik van bijvoorbeeld een ventilator, water wordt teruggekoeld. Dit koelprincipe is ook wel bekend in de vorm van een kruisstroom- of tegenstroom koeltoren.

Doordat er een warmte uitwisseling plaats vindt, zal er door verdamping koelwater verloren gaan. Dit uit zich bijvoorbeeld in de vorm van de witte pluimen die men soms uit een koeltoren ziet komen. Dit water dient aangevuld te worden. Door de voortdurende verdamping hopen proces restanten zich op in het resterende circulerende water, dit wordt ook wel indikking genoemd. Dit vervuilde koelwater moet dan ook periodiek worden afgevoerd, oftewel er moet gespuid worden.
Een koeltoren, welk type dan ook, is een potentiële bron van bacteriën, waaronder legionella. Belangrijk hierin is dat er een goede waterbehandeling plaats vindt, met de daarbij behorende periodieke monstername en bijbehorende analyse.

Veroudering van Koelsysteemcomponenten

De gebruikte componenten, zoals koelpakketten, druppelvangers etc. zijn aan ouderdom onderhevig. Deze zullen na verloop van tijd “verouderen”. Een gevolg hiervan is dat de koelcapaciteit van een dergelijke installatie ernstig terug kan lopen met als bijkomend gevolg een verlies van productie capaciteit.

Door een periodieke inspectie uit te voeren kunnen veel zaken voorkomen worden waarbij eventuele grote mankementen in een vroegtijdig stadium in kaart gebracht zijn. Deze dienst dient verleent te worden door een gespecialiseerde partner, Ravebo bv kan hierbij uitkomst bieden door bijvoorbeeld inspectie en onderhoud op ADHOC basis, ofwel een op maat gesneden beheersplan.