Impact van Innovatief Wegdek op Luchtkwaliteit en Geluid

Innovatie in Rotterdam: De Wassende Weg

In Rotterdam is aan de Westzeedijk een stukje speciaal wegdek aangelegd wat moet gaan bijdragen aan een betere luchtkwaliteit en minder verkeerslawaai. Het betreft hier de zogenaamde “wassende weg”, een uniek stukje techniek: hemelwater, afkomstig van de panden uit de omgeving, wordt opgevangen en gebruikt om het stuk weg te ‘wassen’. Vanuit een goot stroomt het water door de aangepaste zoab bovenlaag. De verwachting is dat deze technologie een reductie van het fijnstof met 8% zal realiseren en een geluidreductie van 3dB.

Onderzoek en Metingen

De proef met het wegdek loopt een jaar; metingen op het gebied van luchtkwaliteit en geluid vinden plaats in het najaar van 2009 en het voorjaar van 2010. De metingen en interpretatie van de resultaten worden uitgevoerd door een gespecialiseerde firma zijnde M+P Raadgevende ingenieurs.

Fijnstofmetingen en Technologie

De fijnstofmetingen worden uitgevoerd met GRIMM EDM 365 monitoren. In de EDM 365 is een stationaire aerosol spectrometer gemonteerd, welke simultaan de PM10, PM2,5 en PM1 fractie bepaalt. Bij hoge relatieve vochtigheid schakelt een permeatiedroger in waardoor watermoleculen uit de ingaande lucht gehaald worden. De EDM 365 is een robuust en duurzaam instrument waarmee een langdurige on-line fijnstofmonitoring uitgevoerd kan worden.

Projectmatige Meetonderzoeken

Doordat het geheel compact in een weersbestendige behuizing is geïnstalleerd, is het instrument ideaal voor projectmatige meetonderzoeken, zoals in dit geval bij de “wassende weg”. Één EDM 365 monitor bepaalt de achtergrondwaarde en twee andere monitoren bepalen het effect van fijnstofreductie van het wegdek.