Verfijnde Fijnstofmeting in Limburg: Een Technologische Vooruitgang

Introductie van Grimm EDM Monitoren

Bureau Advies en Onderzoek van de afdeling Handhaving en Monitoring van de provincie Limburg, kortweg HMAO geheten, heeft de verplichting fijnstof te meten.
Ten behoeve van projectmetingen waarbij PM metingen nodig zijn wordt door HMAO op dit moment onder meer de Grimm EDM 165 gebruikt, een handheld continue PM monitor. Deze is niet geschikt voor langdurig gebruik, met name de pomp is niet bedoeld voor continu gebruik. De Grimm EDM 365 is wel geschikt voor deze toepassing.
In de maand maart is een paralleltest uitgevoerd met verschillende fijnstofmonitoren. Gedurende de metingen, welke in Maastricht hebben plaatsgevonden, zijn onder meer hun eigen GRIMM EDM 165 en een door Ravebo ter beschikking gestelde GRIMM EDM 365 toegepast. In theorie zouden deze monitoren vergelijkbare waardes moeten geven voor de verschillende PM fracties doordat beide dezelfde kalibratieprocedure ondergaan. Echter, in uitvoering zijn er een aantal verschillen tussen deze monitoren.

Kenmerken van de EDM 165

De EDM 165 bestaat uit een draagbare spectrometer in een weersbestendige behuizing. Bij een hoge relatieve vochtigheid wordt de monsternamelucht verdund met door silicagel gedroogde lucht in verhouding 1:1; dit ter voorkoming van het meten van eventuele vochtdeeltjes door condensatie en van een onjuist resultaat doordat kerncondensatie aan het aerosol plaatsvindt. De EDM 165 is uitermate geschikt voor kortdurende online fijnstofmetingen in de buitenlucht.

Vergelijking en Resultaten

De EDM 365 bestaat uit een stationaire spectrometer in een weersbestendige behuizing. Bij hoge relatieve vochtigheid schakelt een permeatiedroger in waardoor watermoleculen uit de ingaande lucht gehaald worden. De EDM 365 is een robuust en duurzaam instrument waarmee langdurige online fijnstofmonitoring uitgevoerd kan worden.
Na meer dan een maand continu meten zijn de uurgemiddelden van beide monitoren met elkaar vergeleken. Deze resultaten blijken dicht bij elkaar te liggen. Over het algemeen geldt dat over de gehele lijn de resultaten voor de verschillende PM fracties (PM10, PM2.5 en PM1) voor de EDM 365 ca. 6% hoger uitkomen ten opzichte van de EDM 165 in deze testmeting, een zeer goed resultaat!