Geavanceerde Spectrometrie voor Longonderzoek en Onderwijs

Onderzoek naar Blootstelling aan Sigarettenrook

Voor onderzoek naar expositie en effecten van blootstelling aan sigarettenrook bij patiënten met een chronische longziekte (COPD) was een team van vijf onderzoekers op zoek naar een spectrometer welke een zeer korte responstijd heeft en door de uiteenlopende onderzoeken ook breed inzetbaar moest zijn.
Uiteindelijk is men overgegaan tot de aanschaf van een zogenaamde Wide Range Aerosol Spectrometer van het fabrikaat Grimm.

Aerosolenmeting in het Submicron Gebied

Het volledige systeem bestaat uit twee instrumenten. Voor het meten van aerosolen in het (sub)micron gebied is gekozen voor het spectrometer model 1.109. Met dit instrument is mogelijk iedere 6 seconden een scan te maken van de aantallen deeltjes in de lucht tussen de 250 nanometer tot > 32 micrometer, verdeeld over 31 deeltjesgrootte kanalen.

Meting van Nanodeeltjes

Voor het meten van de nanodeeltjes wordt de zogenaamde SMPS+E toegepast. Deze maakt het mogelijk een scan te genereren van hoge concentraties nanodeeltjes in de lucht verdeeld over 159 deeltjesgrootte kanalen. Het volledige systeem kan dus zeer snel een beeld creëren van het spectrum aan deeltjes in de lucht tussen 1 nanometer en >32 micrometer.

Flexibele en Universele Inzetbaarheid

Door de flexibele en universele inzetbaarheid van de instrumentatie zal deze tevens gebruikt gaan worden voor onderwijsdoeleinden. Het spectrometer model 1.109 zal ook toegepast worden voor on-line fijnstofmetingen en werkplaats monitoring.