Geavanceerde Stofmetingstechnologieën en Hun Toepassingen

De Uitdagingen van Traditionele Gravimetrische Stofmeting

De algemeen geaccepteerde gravimetrische methode voor stofmeting wordt nog dagelijks veelvuldig toegepast. Deze tijdrovende methode kent echter een aantal vervelende nadelen. Er wordt alleen een gemiddelde concentratie verkregen en geen beeld van de blootstelling over de tijd. Tevens bestaat bij de gravimetrische methode het risico dat de deeltjes veranderen en/of verloren raken tijdens het transport en de behandeling van het filter.

Voordelen van Continue Stofdetectie

Een betere methode is een continue stofdetectie, waarbij de deeltjes niet veranderen en direct resultaat verkregen wordt. De meeste van deze stofotometers werken echter met een meetkamer waarin het totale stofgehalte wordt bepaald middels lichtverstrooiing. Deze systemen geven helaas alleen een totaalresultaat. Voor bepaling van fracties moet alsnog gebruik worden gemaakt van voorafscheiders als cyclonen of impactoren.

Optimaal Systeem voor Deeltjesdetectie

Het optimum is een systeem welk afzonderlijk de deeltjes detecteert waardoor zowel een totaalresultaat als een deeltjesgrootteverdeling verkregen wordt. Een dergelijk systeem is na jarenlang onderzoek en testen bij gerenommeerde instituten om deze reden op de markt verschenen. De aerosol spectrometer van de Duitse specialist GRIMM Aerosol Technik GmbH geeft deze resultaten:
  • detectie totaal aantal deeltjes in P/l of
  • totale stofconcentratie in µg/m3
  • meetresultaten verdeeld over verschillende fracties (tot maximaal 31 kanalen)

Toepassingen en Mogelijkheden

Met deze aerosol spectrometers kan onder meer tegelijkertijd de resultaten van de fracties als omschreven in EN-481 en ISO-7708 verkregen worden. Voor eventuele correctie of onderzoek naar stofgebonden componenten is het mogelijk de ingebouwde filterhouder met PTFE filter toe te passen.