Eplan & PLC / TIA-Portal

Ravebo biedt naast het leveren van een scrubber, een besturingssysteem met PLC aan. Met dit besturingssysteem bent U verzekerd dat de installatie precies werkt zoals het door onze engineers is ontworpen. TiaPortal SiemensRavebo beschikt over ervaren en gecertificeerde programmeurs, die een programma schrijven dat exact is toegespitst op de wensen van de klant. Voor het schrijven van het programma maken wij gebruik van het programma TIA-Portal van Siemens.

Wat is een PLC?

De afkorting van PLC staat voor Programmable Logic Controller. Dit is een industriële computer ontworpen voor het besturen van productieprocessen. De PLC bestaat uit ingangen, uitgangen en een CPU (Central Processing Unit), deze werkt in een constante cyclus. Er zijn 2 type in en uitgangen:

 1. Digitale in en uitgang:
  Het signaal van een digitale in- en uitgang is altijd 1 of 0 (aan of uit).
  • Digitale ingang:
   Met een digitale ingang wordt een signaal ontvangen van bijvoorbeeld een drukknop of een eindschakelaar.
  • Digitale uitgang:
   Met een digitale uitgang wordt een signaal uitgestuurd naar bijvoorbeeld een hulprelais of een (open/dicht) klep.
 2. Analoge in en uitgang:
  Het signaal van een analoge in- en uitgang is een spanning of stroomsignaal. In de praktijk wordt veelal een 4 tot 20mA signaal toegepast.
  • Analoge ingang:
   Met een analoge ingang wordt een signaal ontvangen van bijvoorbeeld een druk of temperatuursensor.
  • Analoge uitgang:
   Met een analoge uitgang wordt een signaal gestuurd naar bijvoorbeeld een regelklep. Anders dan met de digitale uitgang is het mogelijk niet de alleen de klep open of dicht te sturen, maar op elke gewenste stand in te stellen.

Uw probleem is onze uitdaging.
Neem contact op met ons!

 

Ontwerpen met Eplan

Eplan electric p8Voor het ontwerpen van het besturingssysteem maakt Ravebo gebruik van het programma Eplan Electric P8. Eplan is een tekenprogramma waarmee elektrische tekeningen worden gemaakt. Onderdeel van deze tekeningen zijn bedradingschema’s, artikellijsten, kabellijsten, klemmenoverzicht en kast- en paneelaanzicht. Eplan wordt veelal toegepast in de hardware design en specialistische paneelbouw en is uitgegroeid tot dé standaard in de hedendaagse industrie.

In de praktijk

Een opdrachtgever geeft aan een bepaald proces te hebben die volgens de norm te veel stoffen/gassen uitstoot. Ravebo ontwerpt een scrubber voor de opdrachtgever die de uitstoot zo veel mogelijk reduceert zodat de klant weer verder kan gaan met een verbeterd proces. Al onze installaties zijn custom-made en uniek. Er zijn dan ook vele mogelijkheden:

 • Een frequentie geregelde ventilator om onderdruk op het systeem te houden
 • Niveau regeling met verversingsmogelijkheid op basis van geleidbaarheid
 • Water conditioneren door middel van chemie dosering

Monitoring op afstand

PLC systeemAls optie bieden wij de mogelijkheid om de installatie op afstand te monitoren, en indien nodig, bij te sturen. Dit doen we, in overleg met de klant, met behulp van een industriële 4G router of een PN/PN coupler.

Toepassing en werkingsprincipe van een industriële 4G router:

De industriële 4G routers maken high-performance high-speed dataverbindingen mogelijk via mobiele netwerken. De geïntegreerde firewall en VPN (Virtual Private Network) beschermen uw applicatie tegen onbevoegde toegang. De focus ligt op EMC, galvanische scheiding en overspanningsbeveiliging voor betrouwbare en veilige communicatie. Ook de dataverbinding en kwaliteit van het mobiele netwerk worden bewaakt. Indien nodig, verzend het apparaat een bericht of herstelt de verbinding met het mobiele netwerk.

Toepassing en werkingsprincipe van een PN/PN coupler:

Een PN/PN-coupler wordt gebruikt om twee Ethernet-subnetten met elkaar te verbinden en gegevens uit te wisselen. De PN/PN-coupler beschikt over twee PROFINET-interfaces, die elk zijn gekoppeld aan één subnet. Tijdens het configureren worden twee IO-apparaten geproduceerd uit deze ene PN/PN-koppeling, wat betekent dat er één IO Device is voor elk station met een eigen subnet. Het andere deel van PN/PN koppelaar staat bekend als de bus node. Zodra de configuratie is voltooid, worden de twee delen aan elkaar gekoppeld.

PN/PN-coupler PROFINET

Figuur 1: Koppeling van twee PROFINET-subnetten met één PN/PN-coupler

SAT- en FAT-test

De PLC wordt uitvoerig getest op SAT & FAT. Aan de hand van een simulator kunnen wij de installatie al testen voordat het bij de klant geïnstalleerd is. Ook als het in de omgeving staat waar de scrubber uiteindelijk gaat werken wordt deze uitvoerig getest. De FAT (Factory Acceptance Test) is om te verifiëren dat het systeem juist is opgezet en het werkt zoals gewenst in zowel de hardware als de software voordat het naar de opdrachtgever gaat. Het doel van de SAT (Site Acceptance Test) is om te valideren dat de controle- en veiligheidssystemen volledig naar behoren werken, samen met de specifieke functionaliteiten voordat de installatie in gebruik wordt genomen. Deze test wordt gedaan op de locatie waar de installatie uiteindelijk  in bedrijf gaat. Aanvullend wordt er een HAZOP gedaan met de klant en wordt er gekeken naar alle veiligheidsaspecten die aan de installatie moet voldoen.

PLC schakelkast