Het probleem

luchtcondensor2Luchtgekoelde condensors welke tijdens de winter uitstekend functioneren kunnen tijdens de zomer voor grote problemen zorgen daar als gevolg van de hoge(re) buitenluchttemperatuur de efficiëntie sterk vermindert. Dit resulteert in een gereduceerde koelcapaciteit. Hetgeen onder andere mogelijk kan leiden tot productieverlies. De capaciteit vergroten door extra koelend oppervlak te installeren is een kostbare kwestie daar zoals gezegd de koelcapaciteit in de winter voldoende is. De warmtewisselaars besproeien met water biedt ook geen oplossing daar de verdampingswarmte van het sproeiwater niet benut wordt. Daarnaast bevordert het besproeien van de warmtewisselaars de vorming van kalkaanslag op de koelribben. Een ander groot nadeel is dat er veel water onder de condensor terecht komt wat voor overlast kan zorgen. Als laatste is het waterverbruik behoorlijk hoog. 

Uw probleem is onze uitdaging.
Neem contact op met ons!

 

Principewerking

luchtcondensers1Luchtgekoelde condensors werken volgens het principe dat er een warme vloeistof door gevinde pijpen en koele omgevingslucht langs de pijpen stroomt. Als gevolg van het temperatuurverschil tussen de koude lucht en de warme vloeistof vindt er een warmte uitwisseling plaats. Bij de uittrede zal de luchttemperatuur gestegen zijn terwijl de vloeistoftemperatuur bij de uittrede zal zijn gedaald. Het koelvermogen is afhankelijk van de hoeveelheid en de temperatuur van de buitenlucht die wordt aangezogen. Er is echter een beperking voor de hoeveelheid lucht die wordt aangezogen. 

De oplossing

De enige mogelijkheid om de efficiëntie te verhogen is de luchttemperatuur omlaag te brengen. Het principe werkt volgens een luchtbevochtigingsproces. Fijne waterdruppels worden in de aangezogen lucht gesproeid om deze adiabatisch te koelen. Dit proces moet plaatsvinden voordat de lucht in aanraking komt met de pijpen. Tevens wordt een extra koeleffect verkregen doordat de niet verdampte druppels die op het warme oppervlak van de gevinde pijpen verdampen. Door hier speciale sproeiers welke zeer kleine druppels (100-150 μm) genereren toe te passen wordt tevens voorkomen dat er waterdruppels uit de condensors terugvallen.

Niets missen van Ravebo?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

Voordelen

luchtcondensers2Doordat er geen water direct in aanraking komt met de gevinde pijpen zal er geen tot nauwelijks kalkaangroei zijn waar te nemen. Er hoeft geen dure, ingewikkelde regeling te worden geïnstalleerd om de sproei-installatie te laten functioneren. Het systeem is zodanig ingericht dat alle sproeiers en (sproei)leidingen na het afschakelen van de pomp leeglopen waardoor er tijdens de wintersituatie geen vorstschade kan optreden.

  • Capaciteitsverhoging van 10 – 20 %;
  • Veel lager waterverbruik dan met conventionele sproeiers;
  • De delen onder de condensor blijven droog;
  • Lage investeringskosten;
  • Zowel druksysteem als venturi-sproeiers mogelijk (geen pomp noodzakelijk).