Wat is een Luxmeter?

Onze lichtstandaard in de kalibratieruimte

Dit is de lichtbron van onze lichtstandaard. Hiermee kalibreren wij luxmeters. Maar wat is nou eigenlijk een luxmeter?

Hoeveelheid licht in een ruimte

Een luxmeter is een apparaat dat gebruikt wordt om de hoeveelheid licht in een ruimte te meten. Het wordt vaak gebruikt in professionele omgevingen zoals fabrieken, kantoren en laboratoria om te zorgen dat het lichtniveau op een optimaal niveau blijft voor de werknemers. Hoeveel licht optimaal is, hangt af van de activiteit. Voor precisiewerk heeft men ongeveer 1000 lux nodig op het werkvlak. Voor kantoorwerk heeft men genoeg met 500 lux. In een cafetaria of een kleedkamer is 200 lux voldoende. Het hangt er dus van af welk werk men doet.

 

Wat meet een luxmeter?

Een luxmeter meet de intensiteit van het licht in lumen per vierkante meter, ook wel het lux-niveau genoemd. Een luxmeter kalibreren wij bij Ravebo door de waarden van onze eigen luxmeter te vergelijken met de waarden van de luxmeter van onze klant. De luxmeter wordt op verschillende afstanden tot de lichtbron geplaatst en de gemeten waarden worden vergeleken met de waarden van onze luxmeter.

Afwijkingen tijdens de meting

Als er afwijkingen worden gevonden, kan de luxmeter vaak worden gejusteerd zodat de gemeten waarden overeenkomen met de waarden van de onze standaard. Dit bijregelen kan bijvoorbeeld door middel van een aanpassing door te voeren in de instellingen van het apparaat of door het vervangen van bepaalde onderdelen. Het is belangrijk om te onthouden dat een luxmeter regelmatig moet worden gekalibreerd om ervoor te zorgen dat de gemeten waarden nauwkeurig en betrouwbaar zijn.

Onze eigen kalibratieruimte

Bij Ravebo hebben wij onze eigen kalibratieruimtes en kunnen wij vele meetinstrumenten meten, analyseren en kalibreren. Dit doen wij met onze eigen standaarden en vergelijken deze met de klant. Wilt u ook weten of wij uw apparaat kunnen meten of kalibreren? Neem dan contact met ons op!