Het periodiek inwendig reinigen van tanks en process equipment is een vereiste om de productkwaliteit en de hygiëne te kunnen garanderen. Het is daarom van het allergrootste belang dat dit geschiedt met de beste apparatuur om een maximaal resultaat te behalen. Een cruciale rol is hier uiteraard weggelegd voor de toe te passen sproeier. Om dit te bereiken is er een aantal criteria dat belangrijk is om de juiste keuze te kunnen maken:
- Het sproeimedium, dit kan water zijn of oplossingen met reinigingsmiddelen of chemicaliën.
- De mechanische eigenschappen van de sproeier, denk hierbij aan impact van de druppels.
- De temperatuur van de reinigingsvloeistof.
- De tijd van het reinigen.

Uw probleem is onze uitdaging.
Neem contact op met ons!

 

Al deze factoren samen bepalen het uiteindelijk resultaat van het reinigingsproces. Daarnaast spelen uiteraard ook de operationele kosten en de milieubelasting een rol voor de bepaling van het uiteindelijke systeem. De systemen van Ravebo zijn er op uitgelegd om zo kort mogelijk tegen de laagste operationele kosten te reinigen. Hiervoor zijn vier verschillende spoel- en reinigingssproeiers toepasbaar:

1. Statische sproeibollen
Deze sproeiers zijn geschikt voor het spoelen van vaten en tanks met een diameter tot 9 meter. De sproeiers zijn eenvoudig van constructie, hebben geen bewegende delen en zijn uitermate geschikt voor hygiënische toepassingen zoals CIP (Cleaning In Place) en SIP (Sterilization In Place).
Capaciteit van 14 tot 460 l/min
Bedrijfsdruk tussen 1,5 en 3 bar bij temperaturen tot maximaal 200°C

Niets missen van Ravebo?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

 

2. Vrij roterende sproeiers
Deze typen worden toegepast voor het reinigen van kleine vaten en het spoelen van grotere vaten en kleinere tanks met een diameter tot 8 meter. Kenmerkend is dat deze typen worden aangedreven door de reinigingsvloeistof en de rotatiesnelheid recht evenredig is met de druk. Het concept is relatief eenvoudig van opzet en daardoor zeer betrouwbaar. Geschikt voor CIP en leverbaar in RVS en hoogwaardige kunststoffen waardoor deze sproeiers gebruikt kunnen worden met uiteenlopende reinigingsmiddelen.
Capaciteit van 8 tot 1.128 l/min
Bedrijfsdruk tussen 2 en 3 bar bij temperaturen tot maximaal 140°C

3. Gecontroleerde rotatie
Deze sproeiers worden ook aangedreven door de reinigingsvloeistof maar zijn zodanig geconstrueerd dat de rotatie wordt beperkt tot een optimale snelheid. Hierdoor is de impact hoger dan bij de vrij roterende typen en zijn deze sproeiers geschikt voor het intensief reinigen van tanks tot een diameter van 8 meter. Het grote voordeel zit in het feit dat door deze effectieve reiniging de spoeltijd aanmerkelijk ingekort kan worden en er tevens minder wasvloeistof gebruikt dient te worden. Deze typen zijn uitstekend toepasbaar voor de allerhoogste reinigingsklassen. 
Capaciteit van 15 tot 193 l/min
Bedrijfsdruk tussen 3 en 5 bar bij temperaturen tot maximaal 140°C

4. Tandwielaandrijving
Zeer intensieve reiniging met een hoge mate van dieptewerking voor grote opslagtanks tot een diameter van 24 meter. Dit zijn de ultieme sproeiers voor de meest extreme toepassingen waar een krachtige vloeistofstraal benodigd is. 
Capaciteit van 25 tot 260 l/min
Bedrijfsdruk 5 bar bij temperaturen tot maximaal 95°C