HBR serie hybride koeltorens

HBR serie hybride koeltorensHBR koeltorens zijn het resultaat van de lange ervaring van MITA technici. Deze koeltorens combineren de bekende MITA onderscheidende kenmerken van corrosiebestendige producten met een eenvoudig en innovatief werkingsprincipe om het water- en energieverbruik tot een minimum te beperken.

Innovatief Ontwerp voor Efficiëntie en Onderhoud

Het onderscheidende kenmerk van de HBR hybride koeltoren is dat er twee aparte luchtcircuits beschikbaar zijn. Dit wordt gerealiseerd dankzij het gebruik van omkeerbare axiale ventilatoren en dempers welke op basis van overdruk openen en sluiten. Het bijzondere ontwerp van de koeltoren is zodanig ontwikkeld, dat één van de twee warmtewisselaars (gladde buis warmtewisselaar voor nat gebruik en gevinde warmtewisselaar voor droog gebruik) in een stand-by stand blijft buiten de luchtstroom.
Op deze manier is het mogelijk om alleen de strikt noodzakelijke elektrische stroom voor de functie van de operationele warmtewisselaar te gebruiken. Bovendien kunnen beide warmtewisselaars eenvoudig schoon gehouden worden in stand-by stand zodat eventueel vuil in de lucht zich niet kan vastzetten op de warmtewisselaar.

Materiaalkeuze van de HBR-serie

De HBR-serie heeft een sterke HDGS draagstructuur, GVK sandwichpanelen voor de behuizing en een wateropvangbak in GVK. De warmtewisselaar voor de natte functie is vervaardigd uit hoogwaardig, met gladde oppervlakte, stalen buizen vervaardigd conform PED richtlijn 97/23/EG en na fabricage volbad verzinkt.

De gevinde buizen van de droge warmtewisselaar is gemaakt van koperen buizen met aluminium lamellen. Ze bevinden zich in het bovenste gedeelte van de koeltoren, in verticale positie, buiten de koeltorenomkasting, daardoor niet in de natte luchtstroom wanneer in stand-by situatie. De koeltorens zijn voorzien van aluminium overdruk lamellen, openen en sluiten afhankelijk van de richting van de luchtstroom. De standaard lay-out van de koeltoren bestaat uit een waterbassin met schuine bodem voor gemakkelijk drainage en ventilator stacks, beide gemaakt van FRP. De lijn omvat diverse basismodellen die voldoen aan industriële eisen tot maximaal 1.000 kW.

  • Uniek ontwerp op de markt (Europese Patent aangevraagd) specifieke geometrie en parallelle positie van de twee warmtewisselaars; één of meerdere omkeerbare ventilatoren;
  • Zeer beperkt energieverbruik, koeltoren met veruit de laagste exploitatiekosten bij de meest uiteenlopende klimatologische omstandigheden;
  • Maximale efficiëntie van natte functie (zomer), de vloeistof stroomt intern over de warmtewisselaar met de gladde buizen en deze worden afgekoeld door verdamping. De gevinde buizen warmtewisselaar staan stand-by en bevinden zich buiten de verzadigde luchtstroom welke wordt aanzogen door de ventilatoren;
  • Maximale efficiëntie van droge functie (winter), de koude luchtstroom wordt door de ventilatoren in omgekeerde richting door de koeltoren over de gevinde koelelementen geblazen. De gevinde koelers bevinden zich buiten de luchtstroom. Er wordt geen onnodige energie verbruikt.

HBR serie hybride koeltorens werking

In beide gevallen wordt de luchtstroom niet beinvloed door de koelelementen welke in stand-by modus staan met als gevolg een lagere drukval.

  • Het system wordt complete geregeld door een PLC en kan volledig voorbedraad worden geleverd;
  • Lange levensduur door corrosie bestendige materialen;
  • Toegankelijkheid van de koeltoren, alle interne componenten kunnen eenvoudig worden geïnspecteerd en gerepareerd;
  • Laag geluidniveau, gemeten en berekend volgens ISO 3744 and EN 13487 normen

De te koelen vloeistof (water of ingeval van lage temperaturen een mengesel van water en glycol) stroomt door twee verschillende warmtewisselaars:

  • Gladde buizen wisselaar welke normaliter worden toegepast in verdampingssystemen. Deze zorgen voor goede koelprestaties tijdens de zomer maar leveren tijdens de winter onvoldoende koelvermogen. Tijdens zomerbedrijf worden de buizen continu met water bevloeid met sproeiers voor een optimale koeling.
  • De gevinde buizen wisselaars worden normaliter voor droge koeling toegepast. Deze functioneren goed bij lage omgevingstemperatuur maar hebben echter tijdens de zomer capaciteitsproblemen.

De gebruiker kan bij elke specifieke vraag de keuze maken tussen natte en droge functie om de operationele kosten zo laag mogelijk te houden. De regeling kan met behulp van een PLC optimaal afgesteld worden op de koelvraag en daardoor kan men op een intelligente wijze omgaan met de beschikbare technieken om het energieverbruik drastisch te reduceren.